Možná tomu nebudete věřit, ale i průměrnému kutilovi bude k postavení praktického a funkčního krbu s udírnou stačit jen pár víkendů. Kompletní návod jak postavit zahradní gril s udírnou vám tu vypisovat nebudeme, těch lze najít na internetu dost a dost. Raději vám ukážeme přehled těch nejzrádnějších momentů, které byste během samotné stavby rozhodně neměli podcenit.
Od základů až po komín
Pokud hledáte srdce krbu, bude to zaručeně ohniště. Při jeho stavbě nesmíme zapomenout především na praktický ohništní rošt umožňující propadávání popela do vyjímatelného popelníku. Důsledkem tohoto řešení bude nejenom snadnější obsluha, ale také lepší a efektivnější hoření.
TIP: Práci při projektování ohniště si můžete trochu usnadnit a použít již hotové ohniště do grilu s regulací vzduchu, vytvořené ve spolupráci s těmi nejlepšími odborníky.
Na řadu nyní přijdou drážky na umístění roštu. Ty si rozvrhněte již při zdění, později byste je dodělávali jen těžko. Nejsnadněji je vytvoříte za pomoci vystupujících cihel. Tento fígl si zapamatujte, bude se vám hodit i při navrhování závěsu a háků v komínově udírně. Použijte samozřejmě žáruvzdorné cihly, jak jinak.
Zahradní krb potřebuje také tah, aby spaliny neměly tendenci odcházet jeho otevřenou částí. Při běžné velikosti ohniště by měla být optimální výška komínu v rozmezí 2-2,5 metru nad úrovní země. S velikostí ohniště je třeba zvyšovat i komín. V každém případě je však třeba, aby jeho horní část sahala sahala alespoň jeden metr nad dvířka udírny, jinak se připravíte o většinu lahodné chuti, která by v tomto prostoru měla ničím nerušena vznikat.


Nahozením omítky stavba zahradního krbu nekončí
Ještě než v krbu poprvé zatopíte, porozhlédněte se po okolí. Okolí zahradního krbu vyžaduje zpevnění dlažbou nebo kamenem. Nespoléhejte se na písek nebo trávník, po dešti budete hořce litovat. Jedno odpoledne navíc, strávené pokládkou vhodného ošlapného povrchu, se rozhodně vyplatí.
Zapomeňte na univerzální návody pro provozování zahradních krbů. Každý z nich je originál a k optimálnímu výsledku se zkrátka musíte postupně „protopit.“ Proto u svých prvních pokusů s uzením nebo grilováním vždy pečlivě zaznamenávejte čas a z výsledků později utvořte jednotný vzorec. Počítejte také s tím, že hned napoprvé nejspíš oslnivou dobrotu nevykouzlíte. Ale to zkrátka k procesu experimentování patří.
Při hledání optimálního paliva vsaďte na dřevo ovocných stromů, které hoří pomaleji než dřevo jehličnanů, a navíc dokáže maso provonět příjemným aroma. Použité dřevo ale musí být vždy řádně proschlé, jinak budete muset brzy z okolí sbírat žhavé uhlíky. Perfektní je například to švestkové nebo třešňové. Neváhejte sousedům nabídnout odměnu, pokud zjistíte, že se na své zahradě něčeho podobného zbavují. Domácí uzená výslužka je jistě přesvědčí.
TIP: Nákup nářadí na stavbu krbu Ynaradi.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz