kokos

Kokosový ořech: Můžete sníst nebo si z něj zkusit vypěstovat palmu

Vyniká exotickou vůní a lahodnou chutí. V sušené formě je nepostradatelnou ingrediencí při pečení vánočního cukroví. Kokos má pozitivní přínos i na lidský organismus. A dokonce si můžete zkusit vypěstovat z kokosového ořechu vlastní kokosovou palmu.

Jedná se o velmi oblíbenou surovinu při vaření, zejména v případě přípravy exotických jídel. Nejvíce a nejčastěji se používá při přípravě sladkých jídel, pečení moučníků apod. Rozšířené je také používání kokosového oleje, který nabízí mnohostranné použití v kuchyni, ale také je efektivní při péči o pokožku a vlasy.

A jak je to s účinky na naše zdraví? Díky obsahu nasycených mastných kyselin, kdy se jedná o tzv. zdravé tuky, které nepodporují tvorbu špatného cholesterolu, ale naopak pravidelnou konzumací kokosu dochází k podpoře kostí i svalstva, ale také se jedná o účinnou prevenci proti osteoporóze či problému s pohybovým ústrojím. Pokud zakoupíte kokosový ořech a nesníte ho nebo si zakoupíte rovnou dva, jeden pro konzumaci a druhý můžete využít pro vypěstování vlastní krásné palmy.

Palma vnese do interiéru svěžest a kousek exotiky

Pokud se obrníte dostatečnou trpělivostí, můžete si takto vypěstovat palmu. Věřte, že pak výsledek bude stát za to a o to větší bude vaše radost z pěstitelského úspěchu. Kokosová palma neboli kokosovník (Cocos nucifera) po překonání prvních let, které jsou trochu náročnější, je posléze poměrně odolnou rostlinou.

palma - Kokosový ořech: Můžete sníst nebo si z něj zkusit vypěstovat palmu

Zakoupený kokosový ořech stačí ponořit do vody mající teplotu cca 25 °C a denně měnit vodu, dokud nevyklíčí. Tento proces trvá zhruba měsíc až tři měsíce. Ještě lepší je, pokud do vody přidáte dřevěné uhlí (prášek z něj), což ochrání vůči plísni apod. Důležité je umístění na teplém stanovišti. Jakmile ořech vyklíčí, je možné jej zasadit do půdy. Ideální je zemina určená pro kokosové rostliny a nutné je dbát na to, aby byla zasazena jen spodní polovina ořechu. Důležité je světlé místo, pravidelná zálivka a lze se dočkat, že vám sazenice vyroste v krásnou rostlinu. Však v prostorné nádobě může dorůst až 3 metrů. Rostlina potřebuje pravidelně rosit.

Rychlejší varianta nejen pro netrpělivce

Pokud zkrátka nemáte dostatečnou trpělivost či se vám z jakéhokoliv důvodu nechce pokoušet vypěstování si palmy ze zakoupeného kokosového ořechu v obchodě, můžete zkusit druhou možnou variantu, která spočívá v zakoupení již předklíčeného kokosového ořechu v zahradním centru či ve specializovaných e-shopech na internetu.

V tomto případě zasadíte kokos s malou rostlinou do půdy, opět se jedná o zeminu určenou pro kokosové rostliny, která je nejlepší volbou a tuto speciální půdu můžete koupit opět v zahradních centrech či na internetu. A stejná pravidla platí i zde, tj. po zasazení umístit na světlé místo, dopřát pravidelnou zálivku.

Péče o kokosovou palmu

Jde o rostlinu, která potřebuje po celý rok teplé stanoviště. I v zimním období musí být teplota a vlhkost poměrně vysoká. Vlhkost v interiéru zvýšíte tím, když budete rostlinu rosit, tj. listy stříkat z obou stran. Od května do září rostlina potřebuje vydatnou zálivku, ale pozor na přelití. Na jaře je dobré palmu přihnojovat prostřednictvím tekutého hnojiva.

Od října se zálivka snižuje. Pokud se chcete kochat krásou palmy po dobu několika let, tak ji každé dva roky nezapomeňte přesadit. Při přesazování nezapomínejte na podstatnou věc, že vždy polovina ořechu musí vyčnívat z půdy, aby došlo k zajištění dostatečného místa pro kořeny v květináči. Kokosová palma v interiéru sice může dorůst až do 3 metrů, ale zpravidla dosahuje výšky okolo 1,5 metru.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít