Maková semínka: Mák je u nás tradiční plodinou a Česká republika patří mezi nejvýznamnější pěstitele. Dává se do moučníků a pečiva. Mák se pěstuje už několik tisíc let a také je již po mnoho let využíván jako léčivo. Na co se využívá?
Mák má poměrně dlouhou historii, pravděpodobně se pěstoval už v 6. tisíciletí př.n.l. ve Středomoří a později také v Mezopotámii. Lidé minojské kultury na Krétě si z něj připravovali opium, tudíž si účinků už tehdy byli dobře vědomi. Byl znám jako plodina přinášející spánek.
Maková semínka jsou drobná, v jednom gramu jich může být i více než tři tisíce. Barvu mají modrošedou nebo světle šedou. Semínka máku nabízí mnoho zdravotních benefitů.
Vysoký obsah živin a antioxidantů
Obsahuje rostlinné bílkoviny, tuky, kyselinu linolovou, stearovou a palmitovou. Dále vitamín E, vlákninu a některé stopové prvky, jako například vápník, hořčík, draslík, sodík, železo a fosfor. Semínka jsou bohatá také na mangan.
Mák a jeho účinky na náš organismus
Je dobrým zdrojem energie a síly. Semena jsou bohatá na vlákninu, což nám může pomoci s trávením a předcházet potížím. Je zdrojem vitamínů a minerálů. Mák je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, což prospívá našemu srdci a pokožce.
Má příznivý vliv na stav nehtů, vlasů, zejména zubní skloviny. Je vhodný při anemii a svalových křečích. Antioxidanty obsažené v semenech chrání naše buňky před poškozením. Zlepšuje paměť a podporuje mozkové funkce. Zklidňuje nervy a podporuje spánek.

Pozor na nezralé makovice
Semínka máku se sklízí ze suchých a zralých makovic. Z makovic, které mají zelenou barvu, jsou nezralé a semínka se v nich teprve začínají tvořit, vytéká po naříznutí mléčná tekutina. Ta obsahuje alkaloidy morfin, tebain, kodein a jiné opiáty. Alkaloidy jsou přísadou mnoha léčiv, která jsou však vázána na lékařský předpis.
V 19. století se jako sedativum a anestetikum používalo morfium, je však silné návykové. Látky mohou být zneužívány a dochází k závislostem. Je zde i riziko předávkování a smrti. V některých zemích je pěstování máku dokonce zakázáno.
Makový olej
Mák obsahuje větší množství oleje, používají se pouze zralá semena, která neobsahují opium. Výživný olej vzniká lisováním za studena, aby si uchoval co nejvíce prospěšných látek. Má výraznou chuť, proto je s oblibou využíván ve studené kuchyni.
Obsahuje například vitamín B1, B12, E, D, železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník a velké množství omega-6 mastných kyselin. Kromě využití v kuchyni se doporučuje i při kožních potížích, výborný je při lupénce, suché kůži, vlasech, má hydratační vlastnosti. Dá se použít k masážím.
Díky obsahu vitamínu D je dobrý pro zdravé a silné kosti. Vápník zabraňuje osteoporóze. Je zdrojem železa, proto je vhodný do stravy lidí trpících anemií. Hořčík v máku pomáhá snížit svalové křeče a uklidňuje psychiku.
Makové ne-mléko
Makové mléko je chuťově výborné a krémové. Patří mezi rostlinná mléka a dá se s ním nahradit živočišné. Má velké množství vápníku a je zásadotvorné, pomáhá s překyselením organismu. Výroba není těžká.
Na 1,5l mléka budeme potřebovat:
- 1 šálek máku
- 4 šálky vody
- 6 datlí (není nutné, jen pro chuť)
Mák propláchneme a společně s vodou dáme do mixéru. Rozmixujeme a necháme stát. Hmotu znovu promixujeme a vzniklé mléko přecedíme přes plátno. Pokud budete přidávat datle, tak je rozmixujte v mléce. Pro chuť se dá přidat i vanilka.
Mák můžeme namáčet i přes noc, v tom případě použijeme poměr máku a vody 1:10. Ráno rozmixujeme i s vodou. Mixování několikrát zopakujeme. Mléko skladujeme v lednici.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz