Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Mák

Maková semínka: Jsou již po mnoho let využívána jako léčivo

Helena Kratochvílová od Helena Kratochvílová
8.8.2021
v Mák, Zpracování bylinek
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
makova seminka

Zdroj foto: pixabay

Maková semínka: Mák je u nás tradiční plodinou a Česká republika patří mezi nejvýznamnější pěstitele. Dává se do moučníků a pečiva. Mák se pěstuje už několik tisíc let a také je již po mnoho let využíván jako léčivo. Na co se využívá?

Mák má poměrně dlouhou historii, pravděpodobně se pěstoval už v 6. tisíciletí př.n.l. ve Středomoří a později také v Mezopotámii. Lidé minojské kultury na Krétě si z něj připravovali opium, tudíž si účinků už tehdy byli dobře vědomi. Byl znám jako plodina přinášející spánek.

Maková semínka jsou drobná, v jednom gramu jich může být i více než tři tisíce. Barvu mají modrošedou nebo světle šedou. Semínka máku nabízí mnoho zdravotních benefitů.

Vysoký obsah živin a antioxidantů

Obsahuje rostlinné bílkoviny, tuky, kyselinu linolovou, stearovou a palmitovou. Dále vitamín E, vlákninu a některé stopové prvky, jako například vápník, hořčík, draslík, sodík, železo a fosfor. Semínka jsou bohatá také na mangan.

Mák a jeho účinky na náš organismus

Je dobrým zdrojem energie a síly. Semena jsou bohatá na vlákninu, což nám může pomoci s trávením a předcházet potížím. Je zdrojem vitamínů a minerálů. Mák je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, což prospívá našemu srdci a pokožce.

Má příznivý vliv na stav nehtů, vlasů, zejména zubní skloviny. Je vhodný při anemii a svalových křečích. Antioxidanty obsažené v semenech chrání naše buňky před poškozením. Zlepšuje paměť a podporuje mozkové funkce. Zklidňuje nervy a podporuje spánek.

mak
Zdroj foto: pixabay

Pozor na nezralé makovice

Semínka máku se sklízí ze suchých a zralých makovic. Z makovic, které mají zelenou barvu, jsou nezralé a semínka se v nich teprve začínají tvořit, vytéká po naříznutí mléčná tekutina. Ta obsahuje alkaloidy morfin, tebain, kodein a jiné opiáty. Alkaloidy jsou přísadou mnoha léčiv, která jsou však vázána na lékařský předpis.

V 19. století se jako sedativum a anestetikum používalo morfium, je však silné návykové. Látky mohou být zneužívány a dochází k závislostem. Je zde i riziko předávkování a smrti. V některých zemích je pěstování máku dokonce zakázáno.

Makový olej

Mák obsahuje větší množství oleje, používají se pouze zralá semena, která neobsahují opium. Výživný olej vzniká lisováním za studena, aby si uchoval co nejvíce prospěšných látek. Má výraznou chuť, proto je s oblibou využíván ve studené kuchyni.

Obsahuje například vitamín B1, B12, E, D, železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník a velké množství omega-6 mastných kyselin. Kromě využití v kuchyni se doporučuje i při kožních potížích, výborný je při lupénce, suché kůži, vlasech, má hydratační vlastnosti. Dá se použít k masážím.

Díky obsahu vitamínu D je dobrý pro zdravé a silné kosti. Vápník zabraňuje osteoporóze. Je zdrojem železa, proto je vhodný do stravy lidí trpících anemií. Hořčík v máku pomáhá snížit svalové křeče a uklidňuje psychiku.

Makové ne-mléko

Makové mléko je chuťově výborné a krémové. Patří mezi rostlinná mléka a dá se s ním nahradit živočišné. Má velké množství vápníku a je zásadotvorné, pomáhá s překyselením organismu. Výroba není těžká.

Na 1,5l mléka budeme potřebovat:

  • 1 šálek máku
  • 4 šálky vody
  • 6 datlí (není nutné, jen pro chuť)

Mák propláchneme a společně s vodou dáme do mixéru. Rozmixujeme a necháme stát. Hmotu znovu promixujeme a vzniklé mléko přecedíme přes plátno. Pokud budete přidávat datle, tak je rozmixujte v mléce. Pro chuť se dá přidat i vanilka.

Mák můžeme namáčet i přes noc, v tom případě použijeme poměr máku a vody 1:10. Ráno rozmixujeme i s vodou. Mixování několikrát zopakujeme. Mléko skladujeme v lednici.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkabylinkymákmaková seminka
SdíletTweetPin
Helena Kratochvílová

Helena Kratochvílová

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Podobné články

petour

Pěťour maloúborný – úporný plevel i všestranná bylina

od Helena Kratochvílová
15.7.2022
1

Pěťour má mezi zahrádkáři velmi špatnou pověst, je považován za plevel, kterého se jen tak nezbavíte. Je takřka nezničitelný. Bylinkáři...

bylinky plody

Exotické bylinky. K čemu je dobré je znát a kde je najdeme?

od sazenicka.cz
6.11.2020
0

V mnoha zemích lze sbírat exotické byliny, které jsou užitečné při léčbě mnoha nemocí. Všechny dodávají tělu cenné přírodní aminokyseliny,...

Další příspěvek
Cereus peruvians

Kaktusy rodu Cereus jsou oblíbené mezi pěstiteli

svata bylinka

Santolína aneb svatá bylinka, kterou možná ještě neznáte

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 + 5 =

Mohlo by vás zajímat

brambory

Pěstování zdravých a chutných brambor

7.3.2025
sazaník

Sazaník květnatý, objevte kouzlo netradiční dřeviny

9.6.2020
strawberry 8027947 1280

Nepřítel sladké sklizně: Jak ochránit jahody a další plody před šedou hnilobou

17.7.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena