koren cerny

Černý kořen aneb hadí mord španělský: Jak pěstovat nenáročnou a zdravou zeleninu

Černý kořen hojně pěstovaly naše babičky, v současnosti se pěstuje málo a je to škoda. Patří mezi zdravou a chutnou zeleninu, která není nijak náročná na pěstování. V kuchyni má všestranné využití.

Černý kořen (Scorzonera hispanika) se k nám rozšířil ze Španělska, svůj původ má na Blízkém východě a v jižní Evropě. Dříve se mu říkalo hadí mord španělský a dle pověstí byl v 16. století používán proti dýmějovému moru a hadímu uštknutí.

V prvním roce vytváří válcovitý, přímý a asi 30 – 40 cm dlouhý kořen s černým obalem a bílou dření. Ve druhém roce kvete sytě žlutými úbory, které mají čokoládové aroma. Lodyhy má až 120 cm vysoké.

Jak nám černý kořen prospívá

  • Je plný minerálních látek, vitamínů, bílkovin a tuků.
  • Obsahuje inulin, který je vhodný pro dianetiky.
  • Nachází se v něm allantoin, který napomáhá léčbě ran, povzbuzuje žlázy s vnitřní sekrecí a napomáhá trávení.
  • Pomáhá při léčbě zánětu močových cest a ledvinových kamenech.
  • Povzbuzuje látkovou výměnu, je vhodný při léčbě dny, revmatismu, zlomenin, osteoporózy a kloubních obtížích.
  • nízký obsah kalorií, hodí se tedy při redukční dietě.

Jak černý kořen pěstovatcerny koren - Černý kořen aneb hadí mord španělský: Jak pěstovat nenáročnou a zdravou zeleninu

Vyhovuje mu téměř každé klima. Půdu nemá rád kyselou, hnojenou chlévským hnojem a dusíkatými hnojivy, potom je dužina houbovitá a chuť hořká. Lepší úroda bývá v teplejších oblastech. Vyhovuje mu slunné nebo polo – stinné stanoviště. Prospívá mu půda lehčí, hlinitopísčitá, s dostatkem vápníku a dobře zpracovaná. Potřebuje dostatek vlhkosti.

Vysévá se přímo do půdy na jaře, do hloubky 2 – 3 cm. Jednotlivé řádky by od sebe měly být vzdáleny 30 – 40 cm. Jakmile vzejdou sazeničky, rozsadíme je ve vzdálenosti 8 – 10 cm od sebe. Má dlouhé vegetační období, proto se sklizní počítejte během října. Pokud chcete jarní sklizeň, vysejte černý kořen v srpnu.

Jak na sklizeň

Při sklizni si musíme počínat opatrně, abychom nepoškodili kořeny. Kořeny poměrně rychle vysychají, proto je v zimě skladujeme ve vlhkém písku. Ještě před uložením kořeny svážeme do svazku a obalíme fólií.

Černý kořen v kuchyni

Kořen před konzumací musíme omýt a zbavit černé slupky. Po oškrábání ho namočíme do okyselené vody, aby nezhnědnul. Dá se konzumovat v syrovém stavu v salátech nebo pomazánkách. Má jemně oříškovou chuť. Často se tepelně zpracovává, kořeny se potom lépe loupou. Používá se do polévek nebo se vaří a dusí. Připravuje se podobně jako květák.

Polévka z černého kořene

  • 300 g černého kořene
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • petržel
  • trochu smetany
  • citron na ochucení
  • sůl

Kořeny očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě či vývaru, jakmile jsou měkké, přidáme jíšku. Polovinu koleček prolisujeme přes síto, přidáme žloutek, nadrobno nakrájenou petržel a trochu smetany. Nakonec dochutíme citronem a můžeme přidat kousíček másla.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít