Může se zdát, že jde o poněkud netradiční recept z roviny kulinářských experimentů. Ovšem nic jsme si nevymysleli, v Itálii jsou bazalka a máta opravu v některých případech zaměnitelné. A právě u oblíbeného mojita vás tahle netradiční štiplavá příchuť nejspíš příjemně překvapí. Stačí v klasickém receptu na mojito nahradit jednu bylinku druhou – nebo vyzkoušejte zbrusu nový recept na naše nealkoholické jahodové mojito právě s bazalkou. Dejte nám vědět, jak vám chutnalo!
Nealkoholické jahodové mojito s citronem a bazalkou
Pokud si chcete léto užít pěkně po italsku a přitom za střízliva, vyzkoušejte tohle. Málokdo ví, že mojito může být připraveno nejenom s mátou, ale také s bazalkou – tak, jak to mají rádi Italové v některých regionech.
Ingredience:
- 50 g jahod
- ½ citronu (nakrájíme na půlměsíce)
- 2 lžičky hnědého cukru
- 8 malých bazalkových listů
- perlivá voda
- led
Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na poloviny. Rozmixujte. Do vysoké sklenice vložte plátek citronu, hnědý cukr a listy bazalky. Dobře promačkejte paličkou nebo alespoň velkou lžící. Je to důležité. Tolik oblíbené mačkání brčkem nemá už takovou sílu. Přidejte rozmixované jahody. Aby byl výsledný dojem opravdu dokonalý, můžete je předtím přecedit přes hrubší sítko, ale je to zbytečné. Mnohem lepší je použít je tak, jak jsou a k pití připravit hostům brčko s o něco větším průměrem.
Rozdrťte led a naplňte jím skleničku do poloviny. Doplňte sycenou vodou a promíchejte. Ozdobte plátkem citronu a bazalkovým listem. Skvěle vypadá i červená bazalka, byť přímo do nápoje ji nedoporučujeme – mívá výraznější chuť, než její „sladká“ kolegyně.
Měli byste vědět: V Itálii najdete takových kulinářských zvláštností mnohem více. Není například neobvyklé dostat lahodně vyhlížející pizzu s plátky brambor v náplni. Chutná překvapivě dobře. Budete-li mít možnost, vyzkoušejte to!
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz