Teoreticky víte, z čeho se skládají, prakticky vám však unikají poměry jednotlivých složek. A byť se v jednotlivých oblastech Francie tak trochu liší, tento univerzální recept je pravděpodobně nejblíže tomu, co lze běžně zakoupit v našich obchodech. Provensálské bylinky alias Herbs de Provence jsou aromatické směsi, populární po celém světě.
A jak si je vyrobit doma? Stačí mít na zahrádce pár základních druhů, jako je bazalka, saturejka, majoránka, máta peprná, oregano, rozmarýn, šalvěj a tymián. Provensálské bylinky jsou vynikajícím doplňkem mastných a těžko stravitelných jídel, protože zlepšují a urychlují naše trávení. Skvěle také ochutí tvaroh, bylinkové omáčky, pečeně, mleté maso, grilované pokrmy, nádivky, rybí a drůbeží jídla, vejce, polévky i saláty.
Měli byste vědět: Zajímavé je, že do původní francouzské receptury na provensálské byliny se přidává i levandule. Posiluje totiž celkové aroma kompozice a zdůrazňuje její chuť, proto jsme ji do našeho receptu přidali také.
Provensálské bylinky – recept
Níže najdete standardní proporce provensálských bylinek přímo z místa jejich vzniku. Jakmile se vám podaří zvládnout toto základní složení, můžete se ji poté volně modifikovat a přidávat ve větším množství ty bylinky, které vám nejvíce chutnají.
Složení:
• ½ lžičky rozdrcené levandule
• 1 lžička šalvěje
• 2 lžíce oregana
• 2 lžíce tymiánu
• 1 lžička rozmarýnu
• 1 lžička saturejky
• 1 lžička máty peprné
• 2 lžíce bazalky
Všechny byliny by měly být usušeny ihned po sklizni a to na suchém, stinném, vzdušném a teplém místě (teplota při sušení by neměla překročit 40 ° C). Čas od času bylinky promíchejte, aby všechny části proschly rovnoměrně. Sušení může probíhat také na slunci. Bylinky sice usušíte rychleji, ale připravíte se množství cenných silic a olejů, které ve světle a teple jednoduše zoxidují.
Byliny sušené při správné teplotě by měly být k použití připraveny po několika dnech. Rozdrťte je nahrubo do podoby, kterou znáte z obchodů. Zároveň vyhoďte všechny dřevité části (např. stonky rozmarýnu). Uskladněte v dobře uzavíratelných nádobách a nevystavujte je zbytečně slunečnímu záření. Díky tomu vám vydrží dlouho chutné a plné jedinečné středomořské vůně.
Levandule ve směsi se vůbec nebojte. Ve větším množství sice dodává pokrmům nepříjemnou mýdlovou chuť, to však při použití této směsi nehrozí. Anebo si připravte směsi dvě – jednu s levandulí a jednu bez ní – pro začátek. A postupně je obě testujte v kuchyni. Uvidíte, že ta levandulová je o pořádný kousek lepší, a navíc dodá vašim jídlům onu příslovečnou tečku v podobě plného aroma, které na našich stolech tak často chybí. A v neposlední řadě poslouží domácí provensálské bylinky jako skvělý dárek pro každou příležitost pro všechny, které máte rádi.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz