koreni

Provensálské bylinky vlastní výroby. Jakou bylinku do nich velkoproducenti zapomínají přidávat

13.8.2019
1 396 Zobrazení

Teoreticky víte, z čeho se skládají, prakticky vám však unikají poměry jednotlivých složek. A byť se v jednotlivých oblastech Francie tak trochu liší, tento univerzální recept je pravděpodobně nejblíže tomu, co lze běžně zakoupit v našich obchodech. Provensálské bylinky alias Herbs de Provence jsou aromatické směsi, populární po celém světě.

A jak si je vyrobit doma? Stačí mít na zahrádce pár základních druhů, jako je bazalka, saturejka, majoránka, máta peprná, oregano, rozmarýn, šalvěj a tymián. Provensálské bylinky jsou vynikajícím doplňkem mastných a těžko stravitelných jídel, protože zlepšují a urychlují naše trávení. Skvěle také ochutí tvaroh, bylinkové omáčky, pečeně, mleté maso, grilované pokrmy, nádivky, rybí a drůbeží jídla, vejce, polévky i saláty.

Měli byste vědět: Zajímavé je, že do původní francouzské receptury na provensálské byliny se přidává i levandule. Posiluje totiž celkové aroma kompozice a zdůrazňuje její chuť, proto jsme ji do našeho receptu přidali také.

Provensálské bylinky – recept

Níže najdete standardní proporce provensálských bylinek přímo z místa jejich vzniku. Jakmile se vám podaří zvládnout toto základní složení, můžete se ji poté volně modifikovat a přidávat ve větším množství ty bylinky, které vám nejvíce chutnají.

Složení:

• ½ lžičky rozdrcené levandule
• 1 lžička šalvěje
• 2 lžíce oregana
• 2 lžíce tymiánu
• 1 lžička rozmarýnu
• 1 lžička saturejky
• 1 lžička máty peprné
• 2 lžíce bazalky

provensalske koreni - Provensálské bylinky vlastní výroby. Jakou bylinku do nich velkoproducenti zapomínají přidávat

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Všechny byliny by měly být usušeny ihned po sklizni a to na suchém, stinném, vzdušném a teplém místě (teplota při sušení by neměla překročit 40 ° C). Čas od času bylinky promíchejte, aby všechny části proschly rovnoměrně. Sušení může probíhat také na slunci. Bylinky sice usušíte rychleji, ale připravíte se množství cenných silic a olejů, které ve světle a teple jednoduše zoxidují.

Byliny sušené při správné teplotě by měly být k použití připraveny po několika dnech. Rozdrťte je nahrubo do podoby, kterou znáte z obchodů. Zároveň vyhoďte všechny dřevité části (např. stonky rozmarýnu). Uskladněte v dobře uzavíratelných nádobách a nevystavujte je zbytečně slunečnímu záření. Díky tomu vám vydrží dlouho chutné a plné jedinečné středomořské vůně.

Levandule ve směsi se vůbec nebojte. Ve větším množství sice dodává pokrmům nepříjemnou mýdlovou chuť, to však při použití této směsi nehrozí. Anebo si připravte směsi dvě – jednu s levandulí a jednu bez ní – pro začátek. A postupně je obě testujte v kuchyni. Uvidíte, že ta levandulová je o pořádný kousek lepší, a navíc dodá vašim jídlům onu příslovečnou tečku v podobě plného aroma, které na našich stolech tak často chybí. A v neposlední řadě poslouží domácí provensálské bylinky jako skvělý dárek pro každou příležitost pro všechny, které máte rádi.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít