Neustále hledáte, čím byste oživili vánoční stůl? Zkuste netradiční vánoční cukroví. Turecký lokum je ve své domovině vyhlášenou pochoutkou a zachutná i vám, připravte se však na trochu delší přípravu. Výsledek za to ovšem stojí. Ukážeme vám, jak udělat pravý turecký lokum krok za krokem.
Abychom nechodili pro suroviny příliš daleko, sáhneme pro začátek po našich českých oříšcích, a to nejlépe vlašských nebo lískových. A až si budete s přípravou jistí, můžete sáhnout i po těch dražších, zejména pistáciových nebo po mandlích. Co do konzistence bychom lokum mohli přirovnat nejlépe k želatinovým bonbónům.
Hodně se lepí na zuby a o jeho vzniku koluje půvabná historka. Jeden sultán prý trpěl velkou bolestí zubů a přál si nějakou sladkost, kterou by nemusel kousat. Jeho kuchaři svařili sirup… a vznikl lokum.
Turecký lokum jako vánoční cukroví – recept
- 250 g cukru krupice
- 260 ml vody
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 50 g vyloupaných lískových nebo vlašských ořechů
- 1 lžíce růžové vody
- tekuté potravinářské barvivo
- 50 g + 70 g kukuřičného škrobu
- 55 g cukru moučka
Začněte ořechy. Nakrájejte je na menší kousky (ideální jsou plátky, pokud se vám podaří). Lehce je opražte na suché pánvi. Můžete je také na chvíli upéct v troubě na pečícím papíře, budou stačit tři minuty v troubě rozpálené na 180 °C.
Vezměte většinu vody (stranou ponechte asi 30 ml). Přiveďte ji k varu, přidejte cukr krystal a citronovou šťávu. Ztlumte plamen a vařte tak dlouho, dokud se nezačne tvořit vysoká pěna. Sirup se redukuje, zhoustne a začne tmavnout. Pečlivě ho hlídejte, z ohně musí být odstaven dřív, než získá karamelovou barvu.
Dalším dobrým vodítkem je jeho konzistence. Musí být hustý, sotva se odlepovat ode dne. Rozhrňte ho vařečkou a pokud se pomalu vrací zpět, je to přesně ono. Sirup necháme odpočívat.
Nyní smícháme škrob (50 g) se zbylou vodou a mícháme tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Nenechte se odradit tím, že jde směs jen špatně míchat. Neřeďte ji a vydržte, dokud nebude kompaktní. Může to trvat i delší dobu, nebojte se tedy míchání někomu svěřit nebo použijete ručního robota.
Hotovou škrobovou směs dejte k sirupu, přidejte růžovou vodu, potravinářské barvivo a ořechy a společně je zahřejte. Jen mírně, aby se lokum nepřipálil. Vařte tak dlouho, dokud se nezačne sirup bez potíží odlepovat ode dna. Sirup nalijte do připraveného plechu nebo misky vyložených pečícím papírem.
Až ztuhne, nakrájejte ho nožem na menší čtverečky (nejlépe to jde, když potřete ostří olejem). V misce smíchejte kukuřičný škrob a moučkový cukr. Každý bonbon ve směsi obalte a můžete servírovat. Na obalení můžete použít také strouhaný kokos, drcené oříšky apod.
Nespotřebujete-li lokum hned, uskladněte ho v chladu v dobře uzavíratelné nádobě. Vydrží vám tam bez potíží několik týdnů.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz