papriky

Jak zavařit papriky, aby zůstaly křupavé, plné chutí a vitamínů

Receptů na zpracování bohaté úrody není nikdy dost. Pokud však neznáte dobře základní pravidla a postupy, může být výsledkem snadno katastrofa. Ukážeme vám, na co si dát pozor při zavařování paprik, aby vždy zůstaly křupavé a plné chutí, vitamínů a dalších prospěšných látek.

Základ úspěchu tkví v třídění plodů. Na zavařování se používají jen ty dokonale zralé, pevné (ne měkké) a bez viditelných vad, např. černých skvrn. Červené papriky se k tomuto účelu hodí nejlépe, jiné barvy nejsou po zavaření tak chuťově výrazné. Použít lze plody sladké, kyselé i štiplavé, stačí jen trochu přizpůsobit nálev.

Dobré ingredience? Jen správný poměr nestačí

Nálev na zavařování paprik si vystačí zcela bez použití umělých konzervantů. Obsahuje totiž množství soli a octa a můžete si ho přichutit podle libosti. Nyní se podrobně podíváme na jednotlivé ingredience. Zajímá vás, na co si dát pozor?

Ocet

Klasický 8% je velmi štiplavý, sáhněte po jemnějším, třeba bzeneckém. Množství uvedené v receptech nikdy neubírejte, přidat naopak můžete kdykoliv.

Sůl

Používejte vždy jen tu klasickou kuchyňskou. Mořská sůl může způsobit, že výsledný produkt bude hořký.

Cukr

Můžete použít jakýkoli, diabetici si pak vystačí se stejným množstvím umělého sladidla. Na konzervační vlastnosti nálevu to nebude mít vliv.

Papriky

Můžete je krájet na proužky, větší kusy nebo ty menší dokonce zavařovat vcelku, obzvláště vhodné je to u hruškovitých typů plodů nebo u chilli papriček.

Čím papriky při zavařování dochutit?

Ještě, než vám doporučíme ten nejlepší recept na nálev, poradíme vám, jak si ho ještě vylepšit podle vlastní chuti.

Koření vhodné do nálevu:

  • kmín
  • nové koření
  • černý pepř
  • hřebíček
  • hořčičná semena

Zelenina pro ochucení nálevu:

  • mrkev
  • petržel
  • křen
  • cibule
  • česneku
  • celer (bulva i listy)

Jednoduchý nálev pro zavařování paprik

Budete potřebovat 1 litr vody, 250 ml octa, 30 gramů soli, 100 gramů cukru. Všechny ingredience svařte spolu s vybraným kořením (ale jde to i bez něj) a zalijte s ním nakrájené kousky paprik ve sklenici. Dobře zavíčkujte a sterilujte.

 

TIP:

 
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Zavřít