Pod pojmem „bylinka“ si většinou představíme křehkou rostlinku se silným aroma, zajímavým kořenem nebo listy. Z ní pak děláme odvary, sirupy, tinktury, koupele, přidáváme ji do jídla nebo ji smíchanou s tukem používáme k ošetření pokožky. Většinou ale zapomínáme, že i běžně pěstovaná zelenina je v podstatě bylina. A že může mít přínosné účinky pro naše zdraví.
Podívejme se proto, jakou lékárničku si běžně nosíme domů ze supermarketů, tedy spolu s nákupem zeleniny. Třeba i té, kterou Lidl leták a slevové katalogy jiných řetězců inzerují v akcích. Možná budete překvapeni, jak moc pro sebe děláte, když se rozhodnete koupit třeba hlávkový salát nebo okurku.
Léčivé účinky jednotlivých druhů zeleniny najdete na Wikipedii, my jsme pro vás vytáhli informace o té nejběžněji kupované a konzumované, o které se ale většinou jako o léčivých rostlinách nemluví a ani nepřemýšlí.
Okurka
Okurka, byť na to nevypadá, obsahuje hodně draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, křemíku, síry, také vitamíny C, K, A, komplex vitamínů B, enzym Erepsin. V její slupce je ještě antioxidant a protein peroxidáza. Díky tomu všemu je okurka dobrým diuretikem (odvodňuje a snižuje ukládání kyseliny močové v těle), pomáhá nemocným s cukrovkou, srdečními, ledvinovými problémy a onemocnění dnou. Většina žen ji zná jako dobrého pomocníka s udržováním pleti.
Hlávkový salát
I hlávkový salát obsahuje mnoho zajímavého, nejvíce prospívá našemu mozku. Kyselina listová a vitamín B, kterých je v hlávkovém salátu opravdu dost) zlepšují činnost mozku, paměť, soustředění, pomáhají dokonce i se spánkem. Více prospěšných látek je v salátu s větším množstvím větších, zelených listů. Při dlouhém skladování se množství prospěšných látek rapidně snižuje.
Paprika
Paprika je obrovskou zásobárnou vitamínu C. Ten je výborným antioxidantem a posiluje obranyschopnost organismu. Vedle vitamínu C tu najdeme i kapsaicin, který povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Beta karoteny obsažené v dozrálých luscích (žlutá, oranžová, červená) posiluje buňky a chrání před slunečním zářením. Vitamín C se navíc v paprice uchovává dlouho a nevytrácí se ani rychlým zahřátím.
Cibule
Vedle palčivých sloučenin síry obsahuje cibule i hodně zinku, vitamíny B, C, A i E. Zinek potřebujeme pro stavbu kostí, vitamíny a sirné sloučeniny pro prevenci a léčení virových respiračních chorob (pouze v syrovém stavu). Éterické oleje významně posilují imunitu, ale dokonce umějí snížit riziko aterosklerózy a trombózy, mají protizánětlivé účinky. Použít se dá nejen jako potravina, skvělá je i ve formě zábalu na krk, na hnisající rány nebo ve formě tamponu nasáklého cibulovou šťávou vložená do nosu při rýmě.
Pór
Přestože chutná velmi podobně jako cibule, působí pór proti nadýmání a pocitu plnosti. Umí zpomalit růst žlučových kamenů, dokáže potlačit nechutenství. Nabídne spoustu vitamínu E, karotenů, železa. V syrovém stavu obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. I zde se projevují velké protizánětlivé účinky, což vás jistě napadne v souvislosti s jeho štiplavostí. Pozitivně se projevuje i v oblasti oběhové soustavy. Skvělý je ve formě odvaru pro nahrazení úbytku minerálů po průjmu, případně zvracení.
Fenykl
Teď samozřejmě hovoříme o fenyklu jako zelenině, nikoliv o semínkách. Fenykl obsahuje především éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Díky tomuto složení pomáhá v trávení (stejně jako semínka) a blahodárně působí na nervovou soustavu. Vyšší příjem fenyklu dokonce dokáže regulovat krevní tlak. Důležitý je ve své schopnosti uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti, což se často využívá u miminek. Ale i dospělým dokáže fenykl v této oblasti pomoci. V těhotenství ale vhodný není. Jedno hlavní jídlo z fenyklu dokáže dodat až 30 % denní dávky draslíku.
Kukuřice
Přestože to tak na první pohled nevypadá, je kukuřice plná železa. 100g dávka pokryje až polovinu běžné denní dávky železa pro dospělou osobu. Díky tomu pomáhá s chudokrevností. Příznivá je i proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii – zejména díky vyššímu obsahu manganu. Jen pozor na množství – obsahuje spoustu sacharidů, tedy i kalorií.
Rajčata
Vynikající jsou rajčata pro zdraví střev. Brzdí totiž růst choroboplodných bakterií ve střevech. Obsahují látky povzbuzující chuť k jídlu, ale i draslík, který napomáhá s regulací krevního tlaku. I rajčata dobře odvodňují organismus. Dalšími důležitými složkami jsou antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten. Tepelně upravená rajčata nabídnou více lykopenu, který jako antioxidant ochraňuje lidské buňky. Přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, hladiny cholesterolu, v podpoře imunitního systému a ochraně kůže.
Ředkvička
I ředkvička obsahuje sirné sloučeniny, které v kombinaci s ostatními látkami v ní obsaženými pomáhají při prevenci rakovinových onemocnění. Dokáže urychlit tvorbu žluči, a tím i urychlit proces trávení. Proto se doporučuje lidem s onemocněním žlučníku, ale i jako prevence tvorby kamenů. Vedle toho působí ochranně i na průdušky a žaludek. Z vitamínů tu najdeme zejména C a B. Doporučuje se konzumovat zejména syrová.
———Komerční článek———